ДОСЛІДЖЕННЯ РАНОЗАГОЮВАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ МЕДИЧНИХ ОЛІВЦІВ ІЗ РОСЛИННИМИ ЕКСТРАКТАМИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/health-2023.4.21

Ключові слова:

ранозагоювальна активність, медичні олівці, хейліти, тріщини губ

Анотація

Роботу присвячено дослідженню ранозагоювальної дії зразків медичних олівців. Дослідження проводили на щурах із дотриманням етичних норм і рекомендацій щодо гуманного відношення до лабораторних тварин. Ранозагоювальну активність зразків вивчали на моделі повношарової трафаретної рани. Дослідження проводили на 36 щурах самцях масою 250±20 г, яких розподіляли на шість груп по шість тварин у кожній. Група 1 була позитивним контролем, тваринам якої не проводили лікування; група 2 – тварини, яким наносили основу олівця; група 3 – олівець з екстрактом манго; група 4 – олівець з олійним екстрактом лікарської рослинної сировини (ЛРС); група 5 – олійний екстракт ЛРС; група 6 – олівець з олійним екстрактом ЛРС та екстрактом манго. Досліджувані зразки наносили раз на добу тонким шаром у дозі 100 мг/см2 упродовж 21 доби, а олійний екстракт, який наносили аналогічно, але в дозі 60 мг, еквівалентній за вмістом олійного екстракту в засобі. Показником ранозагоювальної дії зразків була зміна площі ран, контроль якої проводили в динаміці через одну добу. Характер загоєння ран оцінювали за наявності набряку та гіперемії у динаміці. Результати дослідження показали, що у тварин групи позитивного контролю загоєння рани не закінчується на 21 добу і супроводжується гіперемією та набряком. Застосування основи олівця не прискорює процес загоєння. Використання олівця з екстрактом манго також не призводило до помітного прискорення загоювального процесу. Зразок олівця з олійним екстрактом ЛРС та сам екстракт продемонстрували наявність помітної репаративної активності без значних відмінностей динаміки загоєння. Найбільш значний репаративний ефект продемонстрував зразок олівця з комбінацією екстрактів манго і олійного екстракту суміші ЛРС. Застосування препарату з комбінацією екстрактів під час лікування трафаретної рани сприяє більш швидкому перебігу загоєння та скороченню площі ранового дефекту. Розроблений препарат також може бути впроваджений як косметико-гігієнічний засіб для використання при потрісканих губах, викликаних сухістю.

Посилання

Нестерук Т.М., Половко Н.П. Обґрунтування складу медичного олівця для профілактики та лікування захворювань шкіри і червоної облямівки губ. News of pharmacy. 2022. № 2(104). С. 26–31. DOI: https://doi.org/10.24959/nphj.22.95

Кожем`якін Ю.М., Хромов О.С., Філоненко М.А., Сайфетдинова Г.А. Науково-практичні рекомендації з утримання лабораторних тварин та роботи з ними. Київ : Авіцена, 2002. 156 с.

Доклінічні дослідження лікарських засобів (методичні рекомендації) / за ред. О.В. Стефанова. Київ : Авіцена, 2001. 528 с.

Directive 2010/63/EU of the European Parliament and of the Council of 22 September 2010 on the protection of animals used for scientific purposes. OJEU2010; L276: 33–79.

Лікарські засоби. Належна лабораторна практика. Київ : Міністерство охорони здоров'я України, 2009. 27 с.

Яковлєва Л.В., Ткачова О.В., Бутко Я.О., Лар’яновська Ю.Б. Експериментальне вивчення нових препаратів для місцевого лікування ран. Методичні рекомендації. Харків : НФаУ, 2013. 52 с.

Ткачова О.В. Фармакологічне вивчення нових лікарських препаратів, створених на основі природних субстанцій і призначених для місцевого лікування ранового процесу : автореф. дис. … д-ра фармац. наук : 14 03.05. Харків, 2014. 45 с.

Indrayan A., Malhotra K. R. Medical biostatistics. 4th ed. Boca Raton : CRC Press, 2018. 685.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-13

Номер

Розділ

ФАРМАЦІЯ