ДОСЛІДЖЕННЯ АНТИМІКРОБНОЇ АКТИВНОСТІ ТА МІКРОБІОЛОГІЧНОЇ ЧИСТОТИ КРОПОВОЇ ВОДИ
DOI:
https://doi.org/10.32782/health-2024.1.19Ключові слова:
кропова вода, антимікробна активність, мікробіологічна чистота, запальні захворювання кишківника, метеоризмАнотація
Виготовлення препаратів в умовах аптеки дає можливість раціонально комбінувати діючі речовини і сприяє індивідуальному підходу до лікування пацієнта. Кропова вода, яка володіє вітрогінною, спазмолітичною, болетамувальною, протизапальною, антимікробною та м’якою сечогінною дією, що покращує процеси травлення, моторно-евакуаторну функцію і функціональний стан шлунково-кишкового тракту, має традиційно стабільний попит у споживачів. Метою роботи є дослідження антимікробної активності та мікробіологічної чистоти експериментальних зразків кропової води. Матеріали та методи. Проведення випробування на мікробіологічну чистоту та придатності методики проводили згідно з вимогами ДФУ 2.0 (2.6.12., 2.6.13). Мікробіологічні властивості експериментальних зразків кропової води вивчали in vitro методом двократних серійних розведень у концентрації 1 мг/мл. Як тест-штами використовували еталонні штами з американської типової колекції референс-культур: S. aureus ATCC 25923, E. coli ATCC 25922, Ps. aeruginosa ATCC 27853, K. pneumoniae NCTC 5055, C. albicans ATCC 885-653, S. typhimurium 144, B. subtilis АТСС 6633, Ps. aeruginosa АТСС 9027, A. niger АТСС 704. Результати дослідження. Результати проведених досліджень свідчать, що експериментальний зразок кропової води виявив широкий спектр антибактеріальної дії відносно грампозитивних, грамнегативних бактерій та грибів роду кандида. Рівень антимікробної активності відносно S. aureus становив 41,66 мкг/мл, E. coli – 52,08 мкг/мл, C. albicans – 67,7 мкг/мл. Референс-культури K. pneumoniae та Ps. aeruginosa не виявили чутливості до досліджуваного зразка. На основі проведених досліджень розроблено методику випробування на мікробіологічну чистоту та доведено, що випробовуваний експериментальний зразок кропової води відповідає вимогам ДФУ за цим показником. Висновки. У результаті проведених досліджень визначено антимікробну активність та мікробіологічну чистоту експериментальних зразків кропової води.
Посилання
Fylypiuk O., Shmalko О., Vyshnevska L. Aqua foeniculi: different approaches to the compounded technology. Pharmacology Online. Vol. 3. 2021. P. 1256‒1264.
Черних В.П., Половко Н.П. Реалії та перспективи екстемпорального виробництва ліків в Україні. Сучасні досягнення фармацевтичної технології і біотехнології. 2017. Вип. 2. С. 3–7.
Штучна Н.І., Вишневська Л.І. Досвід роботи екстемпоральної аптеки та забезпечення населення ліками в умовах воєнного стану. Вісник фармації. 2022. № 2(104). С. 54–60. https://doi.org/10.24959/nphj.22.97
Справочник экстемпоральной рецептуры / под ред. А.И. Тихонова. Киев : Морион, 1999. 496 с.
Баула О.П., Деркач Т.М. Забезпечення якості лікарських засобів рослинного походження: стан та перспективи. Фармацевтичний часопис. 2017. № 2. С. 79–78.
Степанов Ю.М., Скирда Ю.М., Петишко О.П. Хронічні запальні захворювання кишечника: особливості епідеміології в Україні. Гастроентерологія. 2017. Т. 51. № 2. С. 97–105.
Gastroesophageal reflux disease, functional dyspepsia and irritable bowel syndrome: common overlapping gastrointestinal disorders / N. De Bortoli et al. Ann Gastroenterol. 2018. Vol. 31. № 6. Р. 639–648.
Державна фармакопея України / Держ. п-во «Науково-експертний фармакопейний центр». 2-е вид. Харків : РІРЕГ, 2018. Т. 3. 415 с.
Вивчення специфічної активності протимікробних лікарських засобів : методичні рекомендації МОЗ України / Ю.Л. Волянський та ін. Київ, 2004. 38 с.
Leclercq R., Cantón R., Brown D.F., Giske C.G. et al. EUCAST expert rules in antimicrobial susceptibility testing. Clinical Microbiology Infection. 2013. V. 19(2). P. 141–160.