РОЗРОБЛЕННЯ РЕКОМЕНДАЦІЙ ДЛЯ ФАРМАЦЕВТІВ ЗГІДНО ІЗ НАЛЕЖНОЮ АПТЕЧНОЮ ПРАКТИКОЮ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ 2-ГО ТИПУ
DOI:
https://doi.org/10.32782/health-2025.2.11Ключові слова:
належна аптечна практика, цукровий діабет, аптека, фармацевт, фармацевтичні послуги, фармацевтична допомога, стандартна операційна процедура, профілактика, скринінгАнотація
Статтю присвячено розробленню рекомендацій для впровадження елементів Належної аптечної практики в реалізації стратегії профілактики цукрового діабету в аптечних закладах. Зміни способу життя, урбанізація та зміни в харчуванні сприяли зростанню чисельності хворих на цукровий діабет, основний відсоток яких мають цукровий діабет 2 типу. Профілактика є потужним інструментом зменшення ризику розвитку цукрового діабету 2 типу. В Україні впровадження та розробка інтегрованих стратегій профілактики неінфекційних захворювань є незбалансованими та недостатніми, про що свідчить тенденція до збільшення популяції із діабетом.Аптечні заклади є невід’ємною частиною системи охорони здоров’я, а залучення фармацевтів до профілактики цукрового діабету є продуктивним, економічно ефективним для системи охорони здоров’я і може відігравати ключову роль в охопленні населення, особливо в умовах воєнного стану. Це відповідає стандартам якості аптечних послуг «Належна аптечна практика», згідно з якими одним із практичних напрямів реалізації є просвітницька діяльність аптек та виявлення недіагностованих випадків захворювання. Для розроблення алгоритмів просвітницької роботи аптек на підставі інформаційного пошуку визначено елементи Належної аптечної практики щодо профілактики діабету та сформовано перелік втручань фармацевта у реалізації стратегії профілактики цукрового діабету 2 типу з урахуванням національних особливостей системи охорони здоров’я із визначенням очікуваних результатів. Розроблено контент для просвітницької роботи аптек щодо профілактики діабету згідно із Належною аптечною практикою. З урахуванням національних пріоритетів розроблено алгоритм дій фармацевта в реалізації скринінгу на цукровий діабет для визначення осіб груп ризику серед відвідувачів аптек та надання їм відповідних рекомендацій. Сформовано рекомендовані підходи для профілактики цукрового діабету 2 типу. Розроблені рекомендації мають практичне спрямування для впровадження в практичну фармацію.
Посилання
IDF Diabetes Atlas. 11th edition. International diabetes federation. 2025. 125 p.
Tomic D., Shaw J. E., Magliano D. J. The burden and risks of emerging complications of diabetes mellitus. Nat Rev Endocrinol. 2022. № 18. Р. 525–539. https://doi.org/10.1038/s41574-022-00690-7
Tuomilehto J., Lindström J., Eriksson J. G., Valle T. T., Hämäläinen H., Ilanne-Parikka P., Keinänen-Kiukaanniemi S. Prevention of Type 2 Diabetes Mellitus by Changes in Lifestyle among Subjects with Impaired Glucose Tolerance. N Engl J Med. 2001. № 344. Р. 1343–1350. https://doi.org/10.1056/NEJM200105033441801
World Health Organization. Sixty-Fifth World Health Assembly Resolutions, Decisions, Annexes. 2012 May 21–26. URL: http://www.who.int/mediacentre/events/2012/wha65/en/.WHA65/2012/REC/1
Resolution WHO 24 May 2021 Reducing the burden of noncommunicable diseases through strengthening prevention and control of diabetes. URL: https://apps.who.int/gb/ebwha/pdf_files/WHA74/A74_ACONF5-en.pdf
Tuomilehto J., Uusitupa M., Gregg E. W., Lindström J. Type 2 Diabetes Prevention Programs – From Proof-of-Concept Trials to National Intervention and Beyond. Journal of Clinical Medicine. 2023. № 12(5). Р. 1876. https://doi.org/10.3390/jcm12051876
Galaviz K. I., Narayan K. M. V., Lobelo F., Weber M. B. Lifestyle and the prevention of type 2 diabetes: a status report. Am J Lifestyle Med. 2015. № 12(1). Р. 4–20. https://doi.org/10.1177/1559827615619159
Li R., Qu S., Zhang P., Chattopadhyay S., Gregg E. W., Albright A., Hopkins D., Pronk N. P. Economic Evaluation of Combined Diet and Physical Activity Promotion Programs to Prevent Type 2 Diabetes Among Persons at Increased Risk: A Systematic Review for the Community Preventive Services Task Force. Ann Intern Med. 2015. № 163(6). Р. 452–460. https://doi.org/10.7326/M15-0469
Benedict A., Spence M., Sie J., Chin H., Ngo C., Salmingo J., Vidaurreta A., Rashid N. Evaluation of a pharmacist-managed diabetes program in a primary care setting within an integrated health care system. J Manag Care Spec Pharm. 2018. № 2. Р. 114–122. https://doi.org/10.18553/jmcp.2018.24.2.114
Tackling NCDs: “Best buys” and other recommended interventions for the prevention and control of noncommunicable disease. Geneva : World Health Organization. 2017. 25 р.
Joint FIP/WHO Guidelines on Good Pharmacy Practice (GPP): Standards for Quality of Pharmacy Services. WHO Technical Report Series, 2011. No. 961. Р. 310–323. URL: http://apps.who.int/medicinedocs/en
Rx for the National Diabetes Prevention Program: Action Guide for Community Pharmacists. Atlanta, GA : Centers for Disease Control and Prevention, US Dept of Health and Human Services. 2019. 24 р.
Haw J. S., Galaviz K. I., Straus A. N., Kowalski A. J., Magee M. J., Weber M. B., Wei J., Narayan K. M. V., Ali M. K. Long-term Sustainability of Diabetes Prevention Approaches: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Clinical Trials. JAMA Intern Med. 2017. № 177(12). Р. 1808–1817. https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2017.6040
Власенко І. О., Давтян Л. Л. Стандарти належної аптечної практики як базис реалізації концепції фармацевтичної допомоги пацієнтам з цукровим діабетом. Фармацевтичний часопис. 2022. № 1. С. 74–82. https://doi.org/10.11603/2312- 0967.2022.1.13058
Wang Z., Liu D., Zhao Y., Li M., Bai Y., Mi S., Liang X., Zhao W. Recommendations and future direction for population-based prevention and control of behavioral risk factors for NCDs. China CDC Wkly. 2022. № 4(19). Р. 407–410. https://doi.org/10.46234/ccdcw2022.092
American Diabetes Association. Prevention or Delay of Type 2 Diabetes: Standards of Medical Care in Diabetes. Diabetes Care. 2021. № 44(1). Р. 34–39. https://doi.org/10.2337/dc21-S003
Rhee J. J., Mattei J., Hughes M. D., Hu F. B., Willett W.C. Dietary diabetes risk reduction score, race and ethnicity, and risk of type 2 diabetes in women. Diabetes Care. 2015. № 38(4). Р. 596–603. https://doi.org/10.2337/dc14-1986
Awika J. M., Rose D. J., Simsek S. Complementary effects of cereal and pulse polyphenols and dietary fiber on chronic inflammation and gut health. Food Funct. 2018. № 9(3). Р. 1389–1409. https://doi.org/10.1039/c7fo02011b
Luo X., Sui J., Yang W., Sun Q., Ma Y., Simon T. G., Liang G., Meyerhardt J. A., Chan A. T., Giovannucci E. L., Zhang X. Type 2 Diabetes Prevention Diet and Hepatocellular Carcinoma Risk in US Men and Women. Am J Gastroenterol. 2019. № 114(12). Р. 1870–1877. https://doi.org/10.14309/ajg.0000000000000450
Kang J. H., Peng C., Rhee J. J., Farvid M. S., Willett W. C., Hu F. B., Rosner B. A., Tamimi R., Eliassen A. H. Prospective study of a diabetes risk reduction diet and the risk of breast cancer. Am J Clin Nutr. 2020. № 112(6). Р. 1492–1503. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqaa268
Huang Y., Liu F., Chen A. M., Yang P. F., Peng Y., Gong J. P., Li Z., Zhong G. C. Type 2 diabetes prevention diet and the risk of pancreatic cancer: A large prospective multicenter study. Clin Nutr. 2021. № 40(11). Р. 5595–5604. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2021.09.037
Kremer D. Red meat and type 2 diabetes: do methodological advancements sufficiently increase the certainty of evidence. The American journal of clinical nutrition. 2023. № 118(6). Р. 1075–1076. https://doi.org/10.1016/j.ajcnut.2023.09.022
Maryniuk M. D. From pyramids to plates to patterns: perspectives on meal planning. Diabetes Spectr. 2017. № 30(2). Р. 67–70. https://doi.org/10.2337/ds16-0080
Wang C.-R., Hu T.-Y., Hao F.-B., Chen N., Peng Y., Wu J.-J., Yang P.-F. Zhong G.-C. Type 2 Diabetes – Prevention Diet and All-Cause and Cause-Specific Mortality: A Prospective Study. American Journal of Epidemiology. 2022. № 191(3). Р. 472–486. https://doi.org/10.1093/aje/kwab265
Коритнюк Р. С., Давтян Л. Л., Гудзь Н. І., Дроздова А. О., Власенко І. О., Лелека М. В., Оліфірова Т. Ф. Медико-біологічна функція води. Фармацевтичний журнал. 2019. № 3. Р. 65–75. https://doi.org/10.32352/0367-3057.3.19.08
Logan-Sprenger H. M., Heigenhauser G. J., Jones G. L., Spriet L. L. The effect of dehydration on muscle metabolism and time trial performance during prolonged cycling in males. Physiol Rep. 2015. № 3(8). Р. 12483. https://doi.org/10.14814/phy2.12483
Shaheen N. A., Alqahtani A. A., Assiri H., Alkhodair R., Hussein M. A. Public knowledge of dehydration and fluid intake practices: variation by participants’ characteristics. BMC Public Health. 2018. № 18(1). Р. 1346. https://doi.org/10.1186/s12889-018-6252- 5
Bao Y., Tu X., Wei Q. Water for preventing urinary stones. Cochrane Database of systematic Rewievs. 2012. № 6. Art CD004292. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004292.pub4
Vij V. A., Joshi A. S. Effect of ‘water induced thermogenesis’ on body weight, body mass index and body composition of overweight subjects. J Clin Diagn Res. 2013. № 7(9). Р. 1894–1896. https://doi.org/10.7860/JCDR/2013/5862.3344
Van Walleghen E. L., Orr J., Chris L., Gentile C. L., Davy B. M. Pre-meal water consumption reduces meal energy intake in older but not younger subjects. Obesity. 2007. № 15(1). Р. 93–99. https://doi.org/10.1038/oby.2007.506
Afrisham R., Paknejad M., Soliemanifar O., Sadegh-Nejadi S., Meshkani R., Ashtary-Larky D. The influence of psychological stress on the initiation and progression of diabetes and cancer. Int J Endocrinol Metab. 2019. № 17(2). Р. e67400. https://doi.org/10.5812/ijem.67400
Maddatu J., Anderson-Baucum E., Evans-Molina C. Smoking and the risk of type 2 diabetes. Transl Res. 2017. № 184. Р. 101–107. https://doi.org/10.1016/j.trsl.2017.02.004
Register S. J., Harrington K. F., Agne A. A., Cherrington A. L. Effectiveness of nonprimary care-based smoking cessation interventions for adults with diabetes: a systematic literature review. Curr Diab Rep. 2016. № 16(9). Art81. https://doi.org/10.1007/s11892-016-0777-8
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Ірина Олексіївна Власенко

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.