АНАЛІЗ ПОТЕНЦІАЛУ ГЛУТАТІОНОВОЇ СИСТЕМИ АНТИОКСИДАНТНОГО ЗАХИСТУ В ПЕЧІНЦІ ЩУРІВ ЗА УМОВИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО ОЖИРІННЯ ТА ЗАСТОСУВАННЯ КАРАГІНАНУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/health-2023.3.6

Ключові слова:

печінка, аліментарне ожиріння, глутатіонова система антиоксидантного захисту, карагінан

Анотація

Мета нашого дослідження – проаналізувати потенціал глутатіонової системи антиоксидантного захисту у печінці щурів в умовах експериментального ожиріння та застосування різних концентрацій карагінану. Дослідження проводили на 40 білих безпородних самцях-щурах масою 175–185 г. Тварин було поділено на чотири групи (10 щурів у кожній групі): 1-ша група – контроль (інтактні тварини), 2-га – тварини з ожирінням, 3-тя – тварини з ожирінням, яким у раціон додавали 0,5 % розчин карагінану, 4-та – тварини з ожирінням, що вживали 1,0 % розчин карагінану. Оцінку глутатіонової системи захисту проводили шляхом визначення активності глутатіонпероксидази (ГП), глутатіон-S-трансферази (ГТ) та концентрації відновленого глутатіону (ВГ). У печінці щурів, що вживали 0,5 % розчин карагінану з питною водою, виявлено статистично значимо вищий рівень ГП (на 14,7 %, р<0,05), ГТ (на 20,0 %, р<0,05), ВГ (на 20,9 %, р<0,05) стосовно контрольних значень. Аналогічно зростали показники й у дослідній групі, що вживала 1,0 % розчин карагінану стосовно інтактної групи тварин, проте вони були нижчими порівняно з 3-тьою дослідною групою: ГП – на 8,8 % (р<0,05), ГТ – на 6,7 % (р<0,05), ВГ – на 7,5 % (р<0,05). Отже, споживання щурами з питною водою 0,5 % карагінану супроводжується більш активною діяльністю антиоксидантної системи захисту у тканині печінки, ніж у разі використання 1,0 % карагінану.

Посилання

Nita M., Grzybowski А. The Role of the Reactive Oxygen Species and Oxidative Stress in the Pathomechanism of the AgeRelated Ocular Diseases and Other Pathologies of the Anterior and Posterior Eye Segments in Adults. Oxid Med Cell Longev. 2016. Р. 3164734. DOI: 10.1155/2016/3164734.

G. Glutathione: Biosynthesis and Mechanism of Action. In: Labrou N, Flemetakis E, editors. Glutathione: Biosynthesis, Mechanism of Action and biotechnological implications / Pavarino E. C, Russo A., Galbiatti A. L. S., Almeida W. P., Bertollo E. M. New York: Nova Science, 2013. Ch.1. Р. 1–34.

Oxidative stress and reactive oxygen species: a review of their role in ocular disease / Ung L., Pattamatta U., Carnt N., Wilkinson-Berka J. L., Liew G., White A. J. R. Clin Sci (Lond). 2017. № 131 (24). Р. 2865–2883. doi: 10.1042/ CS20171246.

Мялюк О. П. Особливості перебігу вільнорадикального й енергозабезпечувального окиснення при експериментальному аліментарному ожирінні : дис. … канд. біолог. наук : 03.00.04 ; Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського. Тернопіль, 2016. 142 с.

Moyana T. N., Lalonde J. M. Carrageenan-induced intestinal injury in the rat – a model for inflammatory bowel disease. Ann. Clin. Lab. Sci. 1990. Vol. 20. № 6. Р. 420–426.

Резніков О. Загальні етичні принципи експериментів на тваринах. Ендокринологія. 2003. № 8 (1). С. 142–145.

Зінькевич Т., Лісовська В., Стасюк В. Застосування величини р-значення p-value при перевірці статистичних гіпотез. Ринок цінних паперів України. 2012. № 1–2. С. 89–94.

Buchko P., Krynytska I., Marushchak M. Combined effects of κ-carrageenan and monosodium glutamate food additives: effect on free radical oxidation. Romanian Journal of Diabetes Nutrition and Metabolic Diseases. 2021. Vol. 28. № 2. Р. 185–195.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-09-18

Номер

Розділ

МЕДИЦИНА